Skip to main content

Wii: spillkonsollen som endret verdens syn på tv-spill

Med over 100 millioner solgte eksemplarer verden over er Wii den raskest selgende hjemmekonsollen noensinne. For mange millioner Wii-eiere har tv-spill gått fra å være et nerdestempel til akseptert sosial underholdning.
Wii: spillkonsollen som endret verdens syn på tv-spill

Oppfølgeren til Wii heter Wii U. Vær oppmerksom på at onlinetjenestene til Wii nå er avsluttet, så det er ikke lenger mulig å spille Wii-spill online eller benytte andre onlinetjenester som Wii Shop Channel.

Wii ble lansert i 2006 og skiller seg vesentlig fra tradisjonelle tv-spill fordi håndkontrollen Wii Remote er bevegelsesfølsom. Det vil si at du spiller ved å utføre forskjellige bevegelser mens du holder kontrollen. Om du for eksempel spiller tennis, så svinger du Wii Remote som en tennisracket, og spiller du skytespill peker og skyter du direkte på motstanderne på tv-skjermen med den innebygde IR-funksjonen. Wii Remote har veldig få knapper, noe som gjør at nybegynnere ikke trenger å lære seg avanserte kontrolloppsett, men kan bare kaste seg inn i spillene og ha det moro!

Wii Remote Plus er en videreutvikling av Wii Remote som gir bevegelsene dine enda mer presisjon. De aller fleste Wii-spill utnytter ikke Wii Remote Plus, men noen spill krever den ekstra presisjonen, og andre drar nytte av den uten at det er et krav. Vær oppmerksom på at en vanlig Wii Remote med tilbehøret Wii MotionPlus koblet til har nøyaktig samme funksjon som en Wii Remote Plus. Dessuten kan du selvsagt spille samtlige Wii-spill med Wii Remote Plus, selv om de ikke utnytter den ekstra presisjonen.

Enormt spillutvalg

Det finnes over tusen spill til Wii, fra eksklusive titler som Super Mario Galaxy og Pokémon Battle Revolution, til Resident Evil: The Umbrella Chronicles og PES 2009: Pro Evolution Soccer.

Bakoverkompatibel med Nintendo GameCube

Wii spiller alle dine Nintendo GameCube-spill helt perfekt, uten merkelige grafikkfeil eller andre forstyrrende saker. Det meste av tilbehør til Nintendo GameCube vil også fungere på Wii, unntakene er Game Boy Player, Nintendo GameCube Broadband Adapter, Nintendo GameCube Modem Adapter, samt av-kabler og strømadapteren.
NB! Vær oppmerksom på at senere modeller av konsollen (RVL-101 og Wii mini) ikke har støtte for Nintendo GameCube.

Litt nyttig og teknisk info om Wii

Den optiske enheten spiller alle Wii- og Nintendo GameCube-spill, men ikke vanlige DVD-filmer eller annen media. Wii er omtrent like stor som tre DVD-esker satt sammen og kom i totalt tre ulike farger, hvit, svart og rød (kun i begrenset opplag). En forminsket versjon, kalt Wii mini, ble også lansert (Wii mini tar kun Wii-spill og har fjernet alle andre funksjoner). Konsollen har 512MB innebygget flashminne som kan brukes til spillfiler, Wii-kanaler, nedlastede spill og nedlastet ekstramateriale. Dersom du slipper opp for minne kan du bruke et SD-kort til å øke lagringskapasiteten. Med systemmeny 4.0 eller senere kan du bruke SDHC-kort på opp til 32GB! Dessuten kan du laste ned spill og materiale direkte til SD-kortet, samt spille alle Virtual Console- og WiiWare-spill direkte fra SD-kort, dersom du har oppgradert systemmenyen til 4.0 eller senere.

Men det er to ting du bør merke deg. Spillfiler må ligge i systemminnet for at du skal kunne bruke dem. Du kan altså flytte eller kopiere over spillfiler til et SD-kort, men du kan ikke bruke dem derfra. Spillfilene til visse spill, hovedsakelig de som kan kobles online, kan ikke flyttes eller kopieres over til et SD-kort. Dersom du skal spille Virtual Console- eller WiiWare-spill direkte fra et SD-kort, må du passe på at det er minst like mye ledig minne på konsollen som størrelsen til spillet du vil spille da disse blir midlertidig kopiert til systemminnet når du spiller dem.

Systemmenyen

Du kan sammenligne systemmenyen med operativsystemet til en datamaskin. Systemmenyen er det du møtes av hver gang du slår på Wii-konsollen, og noen spill kan kreve at du oppdaterer systemmenyen før de kan spilles av. Samtlige spill som krever en systemoppgradering har denne liggende på spilldisken. Du kan også oppgradere systemmenyen ved å klikke på Wii-ikonet nederst til venstre og finne valget "Wii System Update" blant konsollens innstillinger.

Wii Message Board

Wii har en innebygd oppslagstavle som kan benyttes til både notater og til å sende og ta imot meldinger. Det er også her du registrerer nye Wii-venner. Bilder fra spill (som for eksempel Super Mario Galaxy og Pokémon Snap) kan postes her og deretter sendes til Wii-venner.

Onlinemuligheter (NB! Onlinetjenesten er nå avsluttet)

Wii har innebygget støtte for trådløst nettverk (IEEE 802.11b/g) som kan benyttes til å spille online mot mennesker over hele verden. Du må også koble konsollen til Internett for å laste ned spill fra Wii Shop Channel og annet materiale online. Det finnes til og med Wii-kanaler hvor du kan følge med på nyheter og værmeldingen!

WiiConnect24 (NB! Denne tjenesten er nå avsluttet)

Med denne funksjonen kommer din Wii aldri til å sovne! Selv når du slår den av med POWER-knappen, så opprettholder den en tilkobling til Internett for å laste ned det seneste materialet mens du sover, er på jobb eller skole! Værprognoser, nyheter, meldinger og mye mer oppdateres døgnet rundt uten at du trenger å løfte en finger. Når Nintendo har sendt en ny oppgradering eller når du har fått en melding fra en venn, så lyser plateinngangen blått, noe som betyr at du aldri trenger å måtte slå på konsollen for å se om det har hendt noe nytt - du ser det enkelt og greit med et kjapt blikk på konsollen!

Knapper

POWER-knapp: viser konsollens status:
- Rød: avslått
- Orange: avslått, men koblet til WiiConnect24
- Grønn: aktiv
RESET-knapp: starter om spillene.
EJECT-knapp: mater ut spilldisken. Kan brukes uten å slå på konsollen dersom WiiConnect24 er aktivert.
SYNC.-knapp: benyttes sammen med SYNC.-knappen på Wii Remote for å koble til Wii Remote-kontrollere til Wii-konsollen.

Inn- og utganger

  • 1 stk. Audio/Video Multi Out til komposittkabel (medfølger), Wii RGB-SCART eller Wii komponentkabel
  • 1 stk. inngang til 12V strømadapter
  • 1 stk. Sensor Bar-inngang til medfølgende Sensor Bar
  • 1 stk. SD-kortleser, klarer SDHC-kort på 32GB med systemmeny 4.0 eller nyere
  • 2 stk. USB 2.0 til diverse tilbehør som for eksempel tastatur og mikrofon
  • 4 stk. innganger til Nintendo GameCube-håndkontrollere (NB! Ikke RVL-101-modellen eller Wii mini)
  • 2 stk. innganger til Nintendo GameCube Memory Card (Memory Card 59 og Memory Card 251) (NB! Ikke RVL-101-modellen eller Wii mini)

Nintendo Co., Ltd. har hovedkontor i Kyoto, Japan, og står bak en rekke ikoniske varemerker og spillserier som har blitt en naturlig del av hjem verden over, slik som Mario™, Donkey Kong™, The Legend of Zelda™, Metroid™, Pokémon™, Animal Crossing™, Pikmin™ og Splatoon™.

Sosiale medier

© Bergsala | Officiell nettside for Nintendo i Norge