fbpx
nintendo logo

 

 

 

 

 

  • Support
  • Nyttig informasjon for foreldre

Nyttig informasjon for foreldre

Nintendo har helt siden de startet med utvikling og salg av tv-spill vært opptatt av å tilby kvalitetsspill for hele familien. I praksis betyr det at Nintendo på mange måter, og med rette, kan kalles for tv-spillenes Walt Disney.

Nintendo har bevisst valgt å satse på et bredt publikum, og har opp gjennom årene laget en rekke spill som i aller høyeste grad kan kalles familievennlig underholdning. Kjente figurer som Super Mario, Donkey Kong og Link fra Zelda-serien er gode eksempler på spill som appellerer til store aldersgrupper, samtidig som de ikke fokuserer på unødvendig bruk av vold.

Etter hvert som tv-spillteknologien er blitt stadig mer avansert, har også voldsinnholdet i spillene blitt mer og mer fremtredende. Nintendo tilbyr naturlig nok spill for alle aldersgrupper, og var derfor den første produsenten som tok aldersmerking av spill seriøst. Vi ønsker med denne informasjon å gjøre det litt enklere for foreldre å velge riktig neste gang et av barna ønsker seg en spillmaskin eller et nytt spill i samlingen.

Hvordan velger jeg det rette spillet for familien og barna?

Det beste er alltid å se på alder først. Er det snakk om barn under 15 år, er det flere faktorer å legge vekt på. Det viktigste er å finne frem til spill som ikke inneholder masse vold, samt spill som ikke er for komplekse å lære seg. For de yngste barna har Nintendo alltid hatt et stort utvalg av kvalitetstitler, og spill som Mario og Donkey Kong er blant de spillseriene barna har lært seg å elske. Alle Nintendo-produkter er i dag merket med et PEGI-merke som indikerer anbefalt aldersgrense for den enkelte tittel. Dette er en god indikasjon på om et spill passer for et barn eller ei. Merkingen finner du som regel på forsiden av produkteskene. Er du usikker på dette med aldersmerking vil de aller fleste seriøse forhandlere kunne gi veiledning om dette. Du kan også lese mer om PEGI ved å klikke her.

Hvor kjøper jeg Nintendo-produkter?

Nintendo selges i dag hos et bredt utvalg forhandlere, spesialiserte spillbutikker, leketøysbutikker, videoforhandlere, elektrobutikker, musikk- og underholdningsbutikker, og ikke minst nettbutikker på Internett for å nevne noen. Vær dog oppmerksom på at det finnes en del piratprodukter for salg, og vi anbefaler derfor at du oppsøker anerkjente butikker du kan stole på når du skal kjøpe spill.

Hvilke garantiregler gjelder?

Ved kjøp av spillmaskiner er det vanlige garanti- og reklamasjonsregler som gjelder. Det betyr i praksis at eventuelle fabrikasjonsfeil som dukker opp innenfor garantitiden blir reparert uten kostnad for deg som kunde. Dette gjelder ikke skade eller slitasje som skyldes bruk av produktet, f.eks. deler som knekker på en håndkontroll på grunn av for stor belastning eller ødelagte maskiner på grunn av fall eller lignende.

Hvordan kan jeg holde meg oppdatert om nye produkter og spilltitler fra Nintendo?

Tv-spill er kostbare produkter, og det kan lønne seg å bruke litt tid til å undersøke før en løper ut og kjøper spill eller utstyr. Våre nettsider et utmerket sted for å finne informasjon om nyheter og ting som skjer, og dersom du abonnerer på Nintendo nyhetsbrev vil du få nyheter fra oss via e-post. Du kan også følge oss i sosiale medier.

Hvordan forholder jeg meg til at barna maser om å få spille?

Barn elsker tv-spill, men alt med måte. Det er viktig at dere som er foreldre tar ansvar for barnas bruk av spill, og for mange har følgende tips vist seg å fungere meget bra:

  • "lekser først"-regelen som betyr at barna skal lære seg til å gjøre lekser og andre plikter før spill eller andre aktiviteter.
  • "faste tider"-regelen innebærer at barna får lov å spille en viss mengde på faste dager i uken. Mest naturlig vil da være etter at andre aktiviteter er avsluttet.
  • barn har ikke godt av å sitte for lenge foran en skjerm, og de skal heller ikke sitte for nærme skjermen. Med for eksempel Nintendos hjemmekonsoll, Wii U, så er kontrollene helt trådløse, så avstand fra skjermen blir ikke begrenset av ledninger. Kablene som følger med til Nintendos eldre maskiner er i de fleste tilfeller lange nok, men vær oppmerksom på at det også finnes forlengelseskabler som gjør at barna kan sitte i sofaen å spille, noe som er langt bedre både for øyne og rygg. En god tommelfingerregel er å ta seg minst 10 minutters pause per time for å hvile øynene og hodet når man spiller.
  • tv-spill skal være moro, men kun som et supplement til mange andre aktiviteter, og vi oppfordrer foreldrene til å sørge for at barna bruker mer tid på fysiske aktiviteter.
  • vær oppmerksom på at overdreven bruk av tv-spill i noen tilfeller har ført til epileptiske anfall hos yngre barn. Dette dreier seg om ekstreme tilfeller hvor barn har sittet time etter time, dag etter dag og spilt, og dette anbefales selvsagt ikke.

Hvordan fungerer aldersgrenser og hva skal jeg se etter?

Aldersmerking av spill i Europa skjer på europeisk nivå i regi av bransjeorganisasjonen PEGI som har engasjert seg meget sterkt i utviklingen av systemer og rutiner for merking av alle typer data- og tv-spill. Merkingen er en generell indikasjon på om innholdet i et spill passer for en viss aldersgruppe eller ei. De to viktigste faktorene som vurderes før et spill får en vurdering er graden av vold og spillets kompleksitet. Det betyr at selv om et spill ikke inneholder vold, kan det allikevel være upassende for barn på grunn av høy og kompleks vanskelighetsgrad. Merkingen er som regel plassert på forsiden av spilleskene. Er du usikker på hva du skal se etter bør du spørre betjeningen i butikken.

Hvordan kan jeg teste et spill før kjøp?

Alle større butikker vil normalt ha en eller flere demomaskiner fremme, og som kunde har du krav på å teste ut et spill før du kjøper. Snakk med betjeningen som hjelper deg med å finne frem til best mulig spill.

Hvordan vet jeg om det er behov for tilleggsutstyr før jeg kjøper et spill?

Nintendos spill er merket med egne symboler bak på esken som forklarer om det er behov eller støtte for tilleggsutstyr. Er du usikker kan du spørre betjeningen i butikken.